Noul vicepreședinte al Autorității de Audit, contestat la CCR. Tensiuni pe scena politică

de: Cătălina Burghelea
09 03. 2023

Fostul ministru PSD al Economiei, Niculae Bădălău, se află în spatele gratiilor pentru dare de mită și trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat că a oferit 170.000 de euro șpagă unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice. Pe cine ar putea pune social-democrații în locul său, la Curtea de Conturi?

Nemulțumiri pe scena politică

Update 9 martie, ora 17.08. Deputații Forța Dreptei și USR au depus, joi, sesizări la Curtea Constituțională pentru a contesta hotărârile Parlamentului de numire a unui nou consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit.

Sesizările făcute la CCR vizează Hotărârile Parlamentului 3/2023 și 4/2023, fiind invocată încălcarea dispozițiilor constituționale privind cvorumul legal de ședință și a mai multor decizii pronunțate deja de Curte.

Liderul grupului USR din Camera Deputaților a cerut, înaintea votului final, verificarea cvorumului de vot (ora 13.46 din înregistrare), dar președintele de ședință nu a dat curs solicitării.

Potrivit jurisprudenței CCR, „neîndeplinirea obligației președintelui de ședință de a verifica întrunirea cvorumului legal, la solicitarea unui lider de grup parlamentar, nu constituie numai un act de neaplicare a regulamentului, ci, întrucât se pune în discuție însuși cvorumul consacrat prin Constituție, reprezintă o veritabile problemă de neconstituționalitate a actului adoptat de Parlament fără verificarea întrunirii cvorumului legal prevăzut de art. 67 din Constituție”.

Update 7 martie, ora 16.26. Parlamentul a numit, marți, un nou consilier de conturi, după revocarea din post a lui Niculae Bădălău. Astfel, vicepreședintele Autorității de Audit devine Camelia Pricopie.

Potrivit CV-ului său, Camelia Pricopie este angajată la BNR, pe postul de consultant de strategie din 2012. Anterior, fusese expert la UEFIS-CDI (Unitatea executivă de finanțare a învățământului superior), în perioada 2009-2012.

Între anii 1997 și 2005, Pricopie a fost chimistă la o unitate militară a SRI (UM 0232). Aceasta a absolvit Facultatea de Chimie a Universității București (1995), ASE – Facultatea de Economie (2008), are master la SNSPA (2006), doctorat la ASE (2011) și a terminat Institutul Diplomatic Român (2012).

Știrea inițială: Camelia Pricopie, soția rectorului SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), Remus Pricopie, este susținută de Partidul Social Democrat pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Audit a Curții de Conturi. Funcția a rămas vacantă după ce Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău, în urma începerii urmăririi penale de către DNA.

Potrivit unor surse din interiorul social-democraților, pentru acest post a fost propus Ion Mocioalcă, fost lider de organizație PSD Caraș Severin, care a plecat din partid împreună cu Victor Ponta și s-a înscris în Pro România. Astfel, candidatura acestuia a fost retrasă, iar în locul său a fost susținută Camelia Pricopie, tot o apropiată a lui Ponta.

Camelia Pricopie este soția rectorului SNSPA

Camelia Pricopie este nevasta rectorului SNSPA și fost ministru al Educației, Remus Pricopie, în Guvernul Ponta. CV-ul depus la comisii arată că aceasta lucrează din 2012 ca referent de specialitate, expert şi consultant de strategie la Banca Naţională a României.

Comisiile reunite de buget, finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil, candidatura Cameliei Pricopie pentru funcţia de consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

La votul din comisii, Pricopie a obţinut 25 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”, în timp ce Cătălin Ghinăraru a luat nouă voturi „pentru” şi 26 de abţineri. Plenul Parlamentului urmează să voteze, marţi, asupra propunerii PSD pentru Curtea de Conturi.

Fostul baron social-democrat se află în spatele gratiilor

La începutul lunii decembrie 2022, Parlamentul l-a demis pe Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.